Trwa przetwarzanie danych

retro.Pewex.pl

Pokaż menu
Szukaj

Pamiętacie babcine ciasteczka z maszynki?

Babcine ciasteczka z maszynki - składniki 4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 4 żółtka 250g masła 50g smalcu aromat waniliowy Przygotowanie ciasta: Przesiać mąkę na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i smalec. Posiekać wszystko nożem do uzyskania drobnej kaszki. Zrobić w środku dołek i wbić żółtka. Wsypać cukier puder i dodać łyżeczkę aromatu waniliowego. Szybko zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Formowanie: Schłodzone ciasto przepuścić przez maszynkę do mięsa ze specjalną tarczą do ciasteczek. Wychodzące paski ciąć na kawałki o długości około 8cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie: Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Upieczone ciasteczka od razu przenosić na kratę kuchenną do wystudzenia. Zimne schować do ozdobnego pudełka.
by Anna
Dodaj nowy komentarz
Udostępnij