Trwa przetwarzanie danych

retro.Pewex.pl

Pokaż menu
Szukaj

Pyry z gzikiem

Potrzebujemy: 10 małych ziemniaków młodych - obranych por - pokroić w półksiężyce pół cebuli - pokroić w półksieżyce 5 plasterków szynki wędzonej w kostkę Wszystko oprócz szynki wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy zalewą, na którą przepis już podaję: 3 łyżki oleju + 2 łyżki majonezu + cała przyprawa do ziemniaków - mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Nasze ziemniaki mieszamy dokładnie z zalewą. Posypujemy szynką. I wkładamy do piekarnika, który nagrzewamy do 200 stopni. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok godziny od czasu do czasu mieszając. Przy końcu zdejmujemy folię i pieczemy bez niej. W tym czasie robimy gzik: 2 kostki sera śmietankowego 1 śmietana 12% (ta gęsta) 3 ząbki czosnku - zmiażdżony pół cebuli - drobno pokrojonej szczypiorek sól i pieprz Wszystko miksujemy. Kiedy ziemniaki są gotowe, kroimy jeszcze pęczek pietruszki, posypujemy ziemniaki i dodajemy gzik! Można się zajadać! Pychota :)
by krzys
Zobacz następny
Dodaj nowy komentarz
Udostępnij