Trwa przetwarzanie danych

retro.Pewex.pl

Pokaż menu
Szukaj

Śląska Rolada!

Składniki mięso wieprzowe lub wołowe-ilość plastrów zależy od porcji, w tym wypadku 6 grubszych plastrów. Farsz : ogórki kiszone-1 pasek na 1 sztukę rolady, cebule-cienko posypać po całości rolady, boczek wędzony-1 pasek na 1 sztukę rolady, kiełbasa dowolna-po 1 pasek na 1 sztukę rolady, sól-do smaku pieprz-do smaku, musztarda, np. "Stołowa", "Sarepska" lub inna-6 łyżeczek, po 1 łyżeczce na 1 sztukę rolady, Dodatkowo: biała nić lub szpikulec do spięcia rolad, tłuszcz, np margaryna na dno brytfanny, woda do podlewania rolad. Rolady śląskie choć są pracochłonne to podawane przeważnie w niedzielę w prawdziwych śląskich domach Etapy przygotowania MIĘSO : Mięso wieprzowe (lepsze) lub wołowe rozbić tłuczkiem na kotlety. Przyprawić je solą i pieprzem z obu stron i posmarować cienko musztardą, np. "Stołową", "Sarepską" lub inną z jednej strony (na tej, gdzie będzie nałożony farsz). FARSZ : Farsz do rolad można robić na 2 sposoby, tj. : 1. zmielić w maszynce -boczek, kiełbasę, cebulę, ogórki i taką masę nakładać na mięso lub 2. pokroić w cienkie paski : kiełbasę, boczek wędzony, ogórki, a cebulę w drobną kostkę i tak to nałożyć na poszczególne kawałki mięsa. ZWIJANIE ROLAD: Zwijamy rolady ciasno w rulon, by farsz po bokach nam nie wypadał i jednocześnie owijamy je dokładnie nićmi białymi lub stosując szpikulec. PIECZENIE ROLAD: W brytfannie rozgrzać tłuszcz, np. margarynę i do tego włożyć przygotowane rolady i podsmażamy z dwóch stron. Pieczemy je na wolnym ogniu pod przykryciem, aż do miękkości, od czasu do czasu podlewając wodą, by się nie spaliły. Po upieczeniu, wyjmujemy rolady i gdy ostygną ściągamy z nich dokładnie nitki lub szpikulec. SOS: Sos robimy z wywaru własnego. Powstały wywar zagęszczamy zawiesiną z mąki pszennej i wody, a następnie dodajemy śmietanę kwaśną, wcześniej ją hartując. Sos przecedzamy przez sitko i doprawiamy do smaku, np. jarzynką i przyprawą w płynie "Maggi". Rolady podajemy z kluskami śląskimi i czerwoną (modrą) kapustą.
by krzys
Zobacz następny
Dodaj nowy komentarz
Udostępnij