Trwa przetwarzanie danych

retro.Pewex.pl

Pokaż menu
Szukaj

Przepis na flaczki jak z PRL-u

Flaki Flaki przepis na tradycyjne polskie flaczki z majerankiem i papryką. Któż za nimi nie przepada. Flaki to aromatyczna, gęsta zupa znana w Polsce od XIV wieku, podobno sam Władysław Jagiełło je uwielbiał. Najlepsze są to na bazie wołowego bulionu z dodatkiem marchwi, pora, selera i pietruszki. Nie zapomnijcie o liściu laurowym i odrobinie gałki muszkatołowej. Ja kupuję oczyszczone i ugotowane flaki wołowe, które ponownie gotuję około godziny zanim dodam je do bulionu. Flaki składniki: wołowa porcja rosołowa (np. goleń wołowa) dobrze, żeby była z kością włoszczyzna: seler, marchew, pietruszka, por, cebula liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, majeranek, czerwona słodka i ostra papryka, odrobina imbiru, sól, pieprz, łyżka octu winnego Flaki wołowe, umyte i ugotowane około 800 gramów Zasmażka do zagęszczenia flaków: mąka i masło w proporcjach 1:1 podsmażone na złocisty kolor Flaki przepis przygotowanie: Mięso wołowe wkładamy do zimniej wody i gotujemy około 1,5 godziny na małym ogniu, co jakiś czas zbierając szumy, przepis na wspaniały bulion również tutaj. Obraną włoszczyznę dodajemy do bulionu i gotujemy około godziny. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz – doprawiamy jak na dobry rosół. Jeśli bulionu wyjdzie za dużo warto go zamrozić. Dobry bulion to skarb. W międzyczasie płuczemy flaczki pod zimną wodą, a następnie gotujemy około godziny w lekko osolonej wodzie. Przed dodaniem do bulionu należy je ponownie opłukać. Flaki zalewamy bulionem, ja lubię dość gęste flaczki, więc nie przesadzam z jego ilością. Gotujemy w bulionie około godziny – do miękkości. Dodajemy do zupy pokrojone warzywa, marchew, pietruszkę, odrobinę selera. Doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną paryczką słodką i ostrą do smaku, solidna szczypta majeranku, odrobina gałki muszkatołowej i szczypta imbiru uczynią danie aromatycznym i pysznym. Jeśli danie wydaje się nadal mdłe można dodać łyżkę octu winnego. Jeśli chcecie, żeby flaki były jeszcze smaczniejsze dodajcie trochę wołowiny z rosołu. Jeśli lubicie bardzo gęste możecie zagęścić je zasmażką z mąki i masła. Łyżeczka masła na łyżeczkę mąki. Zupę tę serwujemy ze świeżą bułką – pycha.
by krzys
Zobacz następny
Dodaj nowy komentarz
Udostępnij