Trwa przetwarzanie danych

retro.Pewex.pl

Pokaż menu
Szukaj

Bitki z makiem

Niezapomniany smak dzieciństwa. Składniki na 2 blaszki ciasteczek: 3 jajka (białka i żółtka osobno) 80 g drobnego cukru lub cukru pudru 75 g mąki pszennej, przesianej (koniecznie) mak, do posypania dżem (u mnie śliwkowy), do przełożenia Białka oddzielić od żółtek; białka ubić na sztywną pianę. Powoli i stopniowo dodawać cukier (jak przy bezach - nie można wsypać cukru na jeden raz) i miksować Dodać żółtka i zmiksować. Wsypywać powoli mąkę i delikatnie(!) wymieszać. Ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego z grubą okragłą nasadką i wykładać na blachę nieduże krążki, pozostawiając odstępy między ciastkami. Posypać makiem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut, aż będą lekko złote. Ja piekę na macie teflonowej, której nie trzeba niczym smarować, ciastka idealnie odchodzą po upieczeniu. Wystudzić, przełożyć dżemem.
by adrian23
Zobacz następny
Dodaj nowy komentarz
Udostępnij