Trwa przetwarzanie danych

retro.Pewex.pl

Pokaż menu
Szukaj

Baba Wielkanocna - przepis

Składniki ilość sztuk: 1 babka 100 g rodzynek 50 g świeżych drożdży 180 ml ciepłego mleka 300 g mąki pszennej 60 g cukru szczypta soli 3 żółtka 50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego 2 opakowania (32 g) cukru waniliowego Sposób przygotowania Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie. Kiedy zmiękną, dobrze odcedzić. Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku. Do miski wsypać mąkę i zalać ją mlekiem z drożdżami. Dodać łyżkę cukru. Wymieszać z niewielką ilością mąki aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 5-10 minut. Dodać cukier i sól, żółtka, cukier waniliowy i ostudzone masło. Zmiksować. Odstawić na 5-10 minut aby ciasto wyrosło. Dodać rodzynki i wymieszać ciasto. Formę na babkę wysmarować masłem lub olejem. Wyłożyć do niej ciasto i pougniatać szpatułką, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na ok. 20-25 minut. (Ciasto musi podwoić swoją objętość.) Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Piec przez 30-40 minut - sprawdzić patyczkiem czy jest upieczona. Gotową babkę można udekorować lukrem lub czekoladą. Smacznego
by Anna
Zobacz następny
Dodaj nowy komentarz
Udostępnij