Trwa przetwarzanie danych

retro.Pewex.pl

Pokaż menu
Szukaj

Fasolka po bretońsku!

Składniki na cztery porcje: 1/2 kg fasoli piękny Jaś 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/2 kg kiełbasy, albo wędzonego boczku olej do smażenia 2 duże cebule 1 puszka krojonych pomidorów majeranek do smaku 1 ząbek czosnku, zgnieciony sól, pieprz do smaku 1 łyżka mąki 1 łyżka masła Fasolę zalać ciepłą wodą wieczorem poprzedniego dnia. Wodę koniecznie należy odlać, a fasolę zalać świeżą wodą i gotować do miękkości na wolnym ogniu (ok. 45 minut). Dodać do gotowania liście laurowe i ziele angielskie. Kiedy fasola się gotuje, wędlinę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do ugotowanej fasoli. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać do ugotowanej fasoli. Pod koniec do fasoli dodać pomidory, majeranek, czosnek i pieprz. W razie potrzeby doprawić solą lub lepiej przyprawą do zup typu maggi. Na koniec przygotować białą zasmażkę z mąki i masła i zagęścić potrawę: na patelni rozpuścić masło, do rozpuszczonego masła wsypywać mąkę, energicznie mieszając, żeby nie powstały grudki, chwilę potrzymać na ogniu, żeby zasmażka zgęstniała. Dodając do fasolki energicznie mieszać. Jeszcze chwilę gotować (ok. 15 minut). rada Fasolka po bretońsku jest najsmaczniejsza, jeśli po ugotowaniu chwilę postoi, by przeszła smakami wszystkich składników. Nic nie traci na smaku odgrzewana. Nadaje się doskonale do mrożenia.
by Zoja
Zobacz następny
Dodaj nowy komentarz
Udostępnij