Trwa przetwarzanie danych

retro.Pewex.pl

Pokaż menu
Szukaj

Karp po kluczborsku - doskonały na Wigilię!

Po ogłuszeniu karpia i zjedzeniu bijącego serca trzeba oczyścić środek i umyć filety. Filety pokroić na mniejsze kawałki (mi z jednego fileta wyszły 3 kawałki) Najlepiej ręcznikiem papierowym trochę je wysuszyć, dobrze przyprawić solą i pieprzem i ewentualnie przyprawą do ryb, pokroić cebulę w plasterki i obłożyć karpia i zostawić na jakieś 15-20h w lodówce. Cebule wyrzucić, ponownie przyprawić karpia (solą i pieprzem, ale już mniej) - cebula wyciąga. Kawałki maczać w mące pszennej, jajku i ponownie w mące pszennej i smażyć na maśle do zarumienienia. Po usmażeniu wszystkich kawałków, wsadzić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 25 minut w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch można położyć małe kawałki masła, które się wytopią i spłyną na sam dół przy okazji smarując wszystko po drodze w trakcie pieczenia. Smacznego!
by krzys
Zobacz następny
Dodaj nowy komentarz
Udostępnij