Trwa przetwarzanie danych

retro.Pewex.pl

Pokaż menu
Szukaj

PUDDING CHLEBOWY Z CZEKOLADĄ I MALINAMI

1,5 podsuszonej bagietki 2 jajka 30 dkg cukru 0,5 litra mleka 0,5 kubeczka śmietany 30% opakowanie cukru waniliowego 4 łyżki amaretto 1 gorzka czekolada szklanka malin 3 łyżki brązowego cukru Bagietki pokroić w kromki o szerokości ok. 4-5 cm. Czekoladę połamać w kostki, maliny umyć i odłożyć kilka sztuk do dekoracji. W misce wymieszać trzepaczką zimne mleko, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, amaretto oraz jajka. Mieszać tak długo, aż wszystkie składniki zalewy będą dokładnie połączone. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę zalewy – tyle, aby tylko przykryło dno. Układamy jedną wartwę bagietki, na kromkach układamy 2/3 czekolady oraz malin, następnie wszystko zalewamy połową zalewy i lekko ugniatamy, aby kromki wchłonęły sos. Na to układamy drugą wartwę bagietki, pomiędzy kromki wkładamy resztę czekolady i maliny, zalewamy resztą sosu i również lekko ugniatamy. Górę posypujemy cukrem brązowym. Pudding wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Na ostatnie 3 minuty pieczenia włączamy termoobieg, aby brązowy cukier się lekko zeszklił. Po wyjęciu z piekarnika, dekorujemy malinami. Podajemy jeszcze ciepłe
by Zoja
Zobacz następny
Dodaj nowy komentarz
avatar franekkon23
0 0

Ja czegoś takiego nigdy nie jadłem, ale brzmi ciekawie

Odpowiedz
Udostępnij