Trwa przetwarzanie danych

retro.Pewex.pl

Pokaż menu
Szukaj

Domowe Ptasie Mleczko

POLEWA 200 g margaryny 1 szklanka mleka 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady 0,5 szklanki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki żelatyny MLECZKO 2 galaretki zielone 1 galaretka różowa 1 galaretka niebieska 5 waniliowych serków homogenizowanych przegotowana, gorąca woda Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy folią aluminiową lub spożywczą – zarówno spód, jak i boki. Przygotowujemy polewę czekoladową. Wszystkie jej składniki wkładamy do rondelka i na małym ogniu rozpuszczamy mieszając co chwilkę. Po rozpuszczeniu gotujemy jeszcze ok. 5 minut mieszając. Polewę lekko studzimy i połowę przelewamy do tortownicy. Wstawiamy do lodówki i czekamy aż zastygnie. W kubku wrzątku rozpuszczamy 2 galaretki zielone i studzimy. Przestudzoną galaretkę łączymy z 2 serkami homogenizowanymi i dokładnie mieszamy. Przelewamy na zastygniętą masę i wstawiamy do lodówki do stężenia. W 3/4 kubka wrzątku rozpuszczamy różową galaretkę i studzimy. Galaretkę łączymy z 1,5 serka homogenizowanego i mieszamy. Wylewamy na zastygnięte ptasie mleczko. Wkładamy do lodówki do stężenia. To samo robimy robimy z galaretką niebieską. Kiedy ostatnia warstwa stężeje, na górę wylewamy resztę polewy czekoladowej i znowu wstawiamy do lodówki. Jeśli polewa stężeje w rondlu, spokojnie można ją lekko podgrzać, rozpuści się, a potem w lodówce bez problemu znowu stężeje. Całość warto zostawić w lodówce na kilka godzin, aby wszystko dobrze zastygło.
by Zoja
Zobacz następny
Dodaj nowy komentarz
Udostępnij