Trwa przetwarzanie danych

retro.Pewex.pl

Pokaż menu
Szukaj

Murzynek

1 kostka masła 1,5 szklanki cukru 3 łyżki ciemnego kakao 3 łyżki wody 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia rodzynki namoczone w 2 łyżkach rumu lub herbaty z zapachem rumowym Masło stopić w rondelku, w gorące włożyć cukier, kakao i wodę. Wymieszać dokładnie. Odlać dobre pół szklanki na polewę. Do płynnej przestudzonej nieco masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka. Z białek ubić pianę, domieszać ją na dwa razy – najpierw małą porcję, potem całość. Na końcu wmieszać rodzynki wraz z rumem. Piecze się murzynka 40-50 minut w 180 st. C. Jeszcze ciepłe ciasto polewa się odstawioną masą.
by Zoja
Zobacz następny
Dodaj nowy komentarz
avatar klexmix
0 0

W dzisiejszych czasach pewnie zmieni nazwę na afroamerykanin.

Odpowiedz
Udostępnij