Trwa przetwarzanie danych

retro.Pewex.pl

Pokaż menu
Szukaj

Kotlety z jajek - smaki z dzieciństwa

Składniki: - 6 jajek ugotowanych na twardo - 1 surowe jajko - jedna czerstwa bułka ( jeśli jest duża, to nie cała) - 1 średnia cebula - łyżka kaszy manny - olej do smażenia cebuli i do smażenia kotletów - sól - pieprz - natka pietruszki lub posiekany drobno koperek - tarta bułka do panierowania Sposób wykonania: Na patelni przysmażamy do zeszklenia drobno posiekaną cebulę i studzimy Ugotowane na twardo jajka ścieramy na tarce o małych oczkach ( można zmielić ) Bułkę moczymy w ciepłej wodzie, a gdy zmięknie odciskamy i dodajemy do jajek Do jajek i bułki dodajemy cebulę oraz wbijamy jajko. Dodajemy łyżkę kaszy manny, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy posiekaną zieleninę ( ilość według uznania ) Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy i odstawiamy masę na ok 10 minut Z masy formujemy niewielkie okrągłe kotleciki, które panierujemy w tartej bułce Kotleciki smażymy z obu stron na złoty kolor i podajemy z ulubioną surówką oraz z ziemniakami lub frytkami. Smacznego
by Karolcia
Zobacz następny
Dodaj nowy komentarz
avatar Marcin_Gd
0 0

Do tej pory moja małżonka zamawia je w naszym ulubionym barze mlecznym. W latach 80tych moja mama smażyła raczej krokiety ziemniaczane, do tego kapustka kiszona i obiad gotowy :-)

Odpowiedz
Udostępnij