Trwa przetwarzanie danych

retro.Pewex.pl

Pokaż menu
Szukaj

Zupa ogórkowa - przysmak PRL'u

Składniki: 20 dag kości wieprzowych 1 pęczek włoszczyzny 3-4 ziemniaki 2 duże ogórki kiszone 1/2 szklanki soku z ogórków 3/4 szklanki gęstej śmietany 1 łyżka maki 1 łyżka masła 2 liście laurowe sól, pieprz 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Kości opłukać, zalać 1.5 l zimnej wody, dodać pokrojone w drobną kostkę marchewkę, pietruszkę i seler oraz cały por, gotować około 45 minut na małym ogniu. Na 15 minut przed końcem gotowania dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i liście laurowe. Ogórki kiszone obrać, pokroić w drobną kostkę ( ja całe starłam na tarce o dużych oczkach), dusić 15-20 minut na maśle, podlewając w razie potrzeby 1-2 łyżkami soku z ogórków. Z wywaru wyjąć kości i por. Uduszone ogórki dodać do zupy, wlać resztę soku, gotować razem ok. 10 minut. Zaprawić zupę śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować. Dodać do smaku soli i pieprzu, posypać zieleniną.
by zigi23
Zobacz następny
Dodaj nowy komentarz
avatar buszidok33
0 0

Nadal jem ogórkową.

Odpowiedz
Udostępnij