Trwa przetwarzanie danych

retro.Pewex.pl

Pokaż menu
Szukaj

Czernina, czyli zapomniany polski specjał

czyli... poznał smak krwi świeżej, ten kto dziadków miał na wsi... Na usprawiedliwienie zostaje mi tylko ówczesna nieświadomość tego, że zapytanie któregoś z nich o swoją ulubioną zupę - oznaczało wyrok śmierci Składniki: - Szyjka, 1 skrzydło i podroby z kaczki, - 1 szklanka kaczej krwi, - 1,5 łyżki mąki, - 2 marchwie, - 2 pietruszki, - kawałek selera, - połowa pora, - 2-3 liście laurowe, - 3-4 ziarenka ziela angielskiego, - 4-5 śliwek suszonych lub kilka plasterków suszonych jabłek, - 2-3 łyżki octu, - 1-2 łyżki cukru, - majeranek, sól, pieprz Wykonanie: Mięso i podroby zagotować w 3 litrach wody. Włożyć dużą włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie, sól i odrobinę pieprzu. Dołożyć suszone śliwki lub jabłka. Gotować do miękkości mięsa. Odlać ok. 1 litra wywaru w mniejszy garnek, wlać do tego 1–2 łyżki octu. Do 1 szklanki zakwaszonej krwi kaczej wsypać ok. 1,5 łyżki mąki, rozprowadzić. Wlewać do tego wywaru w mniejszym garnku ciągle mieszając i doprowadzić do wrzenia. Następnie zagotowany wywar przelewać wolno do pozostałego w większym garnku wywaru. Dosypać 1-2 łyżki cukru, majeranek, zagotować i ewentualnie doprawić do smaku (odrobina octu, cukru, soli wg uznania). Ciekawostka: Rodem z Pana Tadeusza, inne nazwy czerniny to czarna polewka
by vonKulass
Zobacz następny
Dodaj nowy komentarz
Udostępnij