Trwa przetwarzanie danych

retro.Pewex.pl

Pokaż menu
Szukaj

Wuzetka - cukierniczy cud PRL'u

Składniki: Ciasto : 2,5 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1 jajko 1 szklanka cukru 25 dag marmolady 1 szklanka mleka 1 łyżka sody oczyszczonej 2 łyżki kakao (wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę) Krem : 25 dag masła 1 jajko 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 szklanka śmietany kremówki Ciasto : Utrzeć cukier z masłem, dodać jajko, dodawać po łyżce mąki i po trochu marmolady. Wlewać nieduże ilości mleka. Pod koniec dodać sodę i kakao. Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć do wysmarowanej blachy i piec ok. 1 godziny. Po wyjęciu z pieca lekko przestudzić i przekroić nitką na dwa placki. Krem : Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na pulchna masę. Dodać jajko i utrzeć. Dodawać po trochu śmietany. Krem wyłożyć na jedną część przekrojonego ciasta, wyrównać. Przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć. Oblać polewą czekoladową.
by martusek
Zobacz następny
Dodaj nowy komentarz
avatar juesej
0 0

Najlepsze WZ'tki były naprzeciwko "Różyka" w małej cukierni. Nie wiem czy do dziś, nie byłem tam z 5 lat.

Odpowiedz
Udostępnij